Nieuws

Hackhelpdesk voor ondernemers
Ondernemers zijn zich (vaak) onvoldoende bewust van de risico’s op een cyberincident en de impact ervan op de bedrijfscontinuïteit. Als het ze toch overkomt, zijn ze niet voldoende voorbereid en weten ze niet hoe te handelen. Bovendien weten ze niet dat ze met enkele maatregelen het risico flink kunnen verkleinen. Speciaal voor ondernemers is er nu Hackhelpdesk.nl voor gratis eerste hulp bij cybercrime. Hackhelpdesk.nl is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Platform Veilig Ondernemen (PVO).

Op Hackhelpdesk.nl lees je hoe je ervoor zorgt dat jouw basisbeveiliging op orde is. Ook vind je er een overzicht van de meest voorkomende vormen van cybercrime met tips hoe je voorkomt dat je er slachtoffer van wordt.

Quickscan brandveiligheid Brandweer Zeeland
U streeft als ondernemer naar bedrijfscontinuïteit. Daar hoort brandveiligheid bij. Deze Quickscan Brandveiligheid neemt u samen met de brandweer door, zodat u optimaal en zoveel als mogelijk brand weet te voorkomen en de gevolgen bij brand te beperken. Kijk hier voor de quickscan

Criminelen en coronahulp
Voor veel bedrijven, grote en kleine, is de coronatijd een moeilijke periode en dit biedt kansen aan criminelen. Criminelen bieden ondernemers coronahulp aan of een reddingsplan met snel contant geld. Dat lijkt aantrekkelijk natuurlijk, maar ontsnappen is vervolgens lastig. Denk hierbij aan geldbedragen in ruil voor het ter beschikking stellen van bedrijfsruimten, diensten, voertuigen of zelfs je onderneming. Laat je hierdoor niet verleiden. Voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van je onderneming gepleegd worden, kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

Komen mensen ongevraagd je bedrijf binnen of nemen ze telefonisch contact met je op? 
-
 Noteer kentekens of telefoonnummer en onthoud hoe de mensen eruitzien. 
- Vraag rond bij ondernemingen in de omgeving: wie kent ze?

Wil je samenwerken met een investeerder of je bedrijf verkopen? 
Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.
- Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat je geen zaken doet. 
- Lees de kleine lettertjes, waar teken je exact voor? 
- Accepteer nooit contante betalingen.
- Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie. 
- Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.
- Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen tegen betaling.
- Vraag na bij de gemeente en het UWV wat voor jou mogelijk is.
- Kijk voor alle steunmaatregelen op de website van de rijksoverheid.

Wat als je het niet vertrouwt?
Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent of via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of op of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Uw camera aan bij de politie 
Camerabeelden helpen de politie bij het oplossen van inbraken, overvallen en andere misdrijven. Heeft u een of meer camera's om of aan uw bedrijfspand of -woning hangen? Laat het alstublieft weten. Hoe beter de politie in kaart heeft waar in uw buurt camera's hangen, hoe sneller zij kan werken aan het oplossen van misdrijven. Stel dat er bij u wordt ingebroken? De politie kijkt dan in een databank wie bij u in de buurt een camera heeft en kan dan snel de beelden ophalen om te kijken of de dader er misschien op staat. De politie kijkt dus niet live mee met uw camera's, maar inventariseert alleen waar deze hangen. Zo beschermt uw camera niet alleen uw eigen bezit, maar helpt u tegelijkertijd mee uw buurt en uw werkomgeving veiliger te maken.

Aanmelden, u kunt uw camera aanmelden via Camera in beeld