Hartveilig Wonen

Overal in Goes binnen 6 minuten hulp voor iedereen die een hartstilstand krijgt, dat is het doel van het project Hartveilig Wonen. Daarvoor zijn veel AED’s nodig, maar ook bugerhulpverleners (vrijwilligers), die bij acuut hartfalen de apparaten kunnen toepassen. Een snelle hulpverlening vergroot de kans om na hartfalen zonder ernstige complicaties verder te kunnen leven. Om dit te realiseren, doet de gemeente een beroep op iedereen die burgerhulpverlener wil worden of een AED heeft: Meld u aan of stel de AED beschikbaar voor algemeen gebruik. Daar redt u levens mee! 

Veel organisaties, instellingen, bedrijven of particulieren zijn in het bezit van een AED. Elke AED kan aangemeld worden die standaard op een vaste plaats te vinden is.
Iedere burgerhulpverlener die zich heeft aangemeld bij HartslagNu (voorheen HartveiligWonen) kan vervolgens van deze AED gebruikmaken als er iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Als u zich aanmeldt als burgerhulpverlener kunt u bij de aanmelding aangeven waar u overdag en ’s avonds bent. Dus uw woonadres, maar ook waar u werkt.

HartslagNu en HartveiligWonen vormen sinds vorig jaar één landelijk alarmeringssysteem en is de enige organisatie die gekoppeld is aan de meldkamer 112. Alle meldkamers van 112 maken gebruik maken van dit systeem. Dit betekent dat burgerhulpverleners, via hun telefoon snel en efficiënt gealarmeerd worden, wanneer ze in de buurt van een slachtoffer zijn.
 

Kan een bedrijf ook een AED aanmelden?
Ja, u kunt ook als bedrijf een AED aanmelden en aangeven wanneer de AED beschikbaar is bijvoorbeeld onder kantoortijd of 24 uur / 7 dagen in de week. In principe kan ieder type AED aangemeld worden.

Kan een bedrijf een AED beschikbaar stellen voor een buitenkast?
Ja, dat kan. Als de AED niet continu beschikbaar is, maar u de AED wel continu beschikbaar wilt stellen voor Hartveilig Wonen, kunt u dit bij HartslagNu of bij de gemeente melden. Mocht in dat gebied nog geen AED continu beschikbaar zijn, dan plaatst HartslagNu de AED op verzoek van de gemeente in een buitenkast. Deze buitenkast is verwarmd en met een pincode te openen. 

Kan de beheerder altijd beschikken over de AED?
Ja, degene die de AED beschikbaar stelt of hierop toezicht houdt, is de beheerder van de AED. De beheerder beschikt over de pincode van de buitenkast.

Aanmelden vrijwilliger - AED voor algemeen gebruik
U kunt zich aanmelden als burgerhulpverlener of een AED aanmelden voor algemeen gebruik, via deze link HartslagNu.